Wat is een KraamDoula?

De KraamDoula is een platform voor kraamverzorgenden die ook doula zijn. Naar onze mening de fijnste combinatie die er is. Want vanaf ongeveer week 28 van de zwangerschap tot ruim na de geboorte begeleidt een KraamDoula jou. Je leert elkaar goed kennen en je weet precies wat je aan je KraamDoula hebt.

Wat is kraamzorg?

Nederland heeft een unieke manier om voor een ouder en pasgeborene te zorgen, namelijk met kraamzorg. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige tijdens een thuisgeboorte en is in de 8 tot 10 dagen na de geboorte in jullie gezin aanwezig. Gebruikelijk sluit de kraamverzorgende rond de persfase bij de geboorte aan.

Kraamzorg wordt vanuit je basisverzekering vergoed. Er is wel sprake van een wettelijke eigen bijdrage. Neem altijd even contact op met jouw zorgverzekeraar om na te gaan of deze eigen bijdrage vergoed wordt of dat deze voor eigen rekening is. 

Wat zij zoal doet?

  • Je begeleiden bij de verzorging van je baby(‘s).
  • Je dagelijks herstel controleren.
  • De dagelijkse controle van de baby(‘s).
  • Een basis in het huishouden. Denk hierbij aan sanitair schoonmaken, bed verschonen en de kraamwas.
  • Geeft informatie en advies.
  • Ze heeft kennis van borst- en flesvoeding en kan daarbij begeleiden.
  • Zij heeft vaak een netwerk van aanvullende zorgverleners.

Wat is een doula?

Een doula is een ervaren en speciaal getraind persoon die je emotioneel ondersteunt tijdens je zwangerschap, de geboorte en de periode daarna. Een mooie, en soms noodzakelijke, aanvulling op de geboortezorg zoals iedereen deze al kent. Met verdiepende gesprekken en oefeningen leren jullie elkaar goed kennen zodat zij jou en je eventuele (geboorte) partner optimaal kan ondersteunen in deze bijzondere tijd. 

Een doula zal jouw wensen inventariseren en de begeleiding daarop aanpassen. Een doula is is aanwezig bij de geboorte vanaf wanneer jij dat wenst. In de praktijk is dit vaak al voordat de verloskundige aanwezig is/blijft.

Wil je graag doula worden en heb je meer informatie nodig? Er zijn in Nederland verschillende erkende doula opleidingen. In samenwerking met De KraamDoula vind je hier doula opleiding In Bloei.